viernes, 12 de marzo de 2010

Nevada en Time Lapse

Aprofitant la nevada, vaig plantar la càmera a la terrassa i vaig capturar la tarda i la nit en 160 fotografíes.

El resultat és força interessant ( atenció a les branques de l'avet ).




Estic en plena fase d'amortització de l'intervalòmetre.

lunes, 8 de marzo de 2010

Time lapse ? Stop motion ?

Time Lapse video o Stop Motion video ?

És el mateix ? No té rès a veure ?

Totes dues tècniques es basen en lo mateix : fer fotos i passar a video.

El primer, el Time Lapse Video condensa en un video de poca durada, un periode fotografiat gran, per exemple com creix una flor, com es mouen els núvols... Resultat força espectacular i poc vist.

En canvi, el Stop Motion mostra una animació que segueix un temps de reproducció més o menys natural, és a dir, que la velocitat pot ser la normal. En aquest cas, la gràcia recau en el que es fotografia i si el que mostra és possible o no. Per exemple les animacions de figures fetes en plastilina, una persona que es desplaça sense moure les cames o un text que s'escriu sol en un full.

En totes dues tècniques lo recomanable és fer un video a base de 24 imatges per segon. A partir de 15 imatges ja és correcte el resultat, però per donar sensació de pel·lícula, millor anar als 24 fps ( fotogrames per segón ).

Tinc la Nikon fent fotos des de mitja nevada d'avui 8 de Març, fins que me'n vagi a dormir. Faré un Time Lapse d'unes 70 o 80 imatges. Començarà de dia i nevant per acabar de nit i temps serè ( i fred, clar ). Estic amortitzant l'Intervalòmetre que igualment tampoc ha estat cap disbarat de preu.

sábado, 6 de marzo de 2010

Primera Prova Time Lapse Photo

De moment, aquí va la primera prova de fer pel·lícula a partir de fotos. 50 fotos fetes cada 10 minuts.

El trípode l'he mogut sense voler, està clar...



Fet amb el programa lliure PhotoLapse.

Jugant amb el Photoshop

Fa poc m'he començat a mirar el Photoshop com eina per processar i retocar fotografíes.

De sempre he estat més PaintShopPro que no Photoshop, però si té la fama que té, per alguna cosa serà suposo.

Encara em considero un novato total, però començo a veure de què va el tema capes, filtres i altres filigranes.

Adjunto un parell de fotos típiques. Les que combinen zones en color i en Blanc i negre, que fan un efecte curiós.

Menorca, Es grao, naturalment.





O aquesta altra de la casa Bellesguard, un edifici Gaudinià on he assitit a un parell de concerts d'en Ferran Sortino :

Exemples Fotografía HDR

Un parell de fotos, pel meu gust, força espectaculars son aquestes dues. Son fetes a Menorca l'estiu passat, a la Torre d'en Galmés.

Com es pot veure, forçant més o menys duresa de colors amb el Photomatix, es pot obtenir un resultat més o menys natural.





O aquestes de Roma, al Foro Romà, lloc força fàcil per fer fotos impactants.



viernes, 5 de marzo de 2010

Time Lapse Photography

O la tècnica de fer pel·lícules a base de moltes fotos.

De fet, la pel·lícula és la seqüència de fotografies en moviment, no ?

Cal disposar d'algun sistema que vagi fent fotografies cada X temps. O bé trípode i via cronòmetre t'acostes a la càmera i fas la foto o el que és força millor, disposes d'un intervalòmetre o comandament remot programable.

El gadget en qüestió és aquest :



El que tinc és jo és com aquest, però marca Phottix i és el model TR-90. És idèntic al model original de Nikon.

El paratu en qüestió disposa de 4 funcions :

  • Retard a la primera foto
  • Temps entre fotos
  • Número de cicles
  • Temps amb el disparador apretat

La pantalla és :


Combinant les 4 funcions pots fer coses força curioses, per exemple :

  • Poses la màquina en ràfagues
  • Poses temps de disparador 4 segons
  • Temps entre cicles 10 segons
  • I número de cicles 5

Què farà ?

A cada 10 segons, apretarà el disparador durant 4 segons ( per tant disparant ràfegues tan com pugui la memòria de la màquina ) i això 5 vegades.

O fer fotos HDR de forma automàtica :

  • Actives bracketing a la màquina ( per fer 3 fotos a diferent obturació )
  • Retard inicial 5 segons
  • Poses temps 0 segons de disparador ( farà clic i prou )
  • Temps entre fotos de 1 segón
  • 3 Cicles

Què farà ?

Primer esperarà 5 segons abans de disparar rès, després farà 3 fotos amb un segón entre imatges. Com que està el bracketing activat a la càmera, farà les 3 fotos necessàries per el tractament en HDR.

A nivell de números, qualsevol temps es pot fixar entre 1 segón i 99 hores, i podem fer fins a 400 cicles. Per tant, podem fer per exemple, 400 fotos cada 24 hores, o millor, 365 fotos cada 24 hores, és a dir, una foto al día. Clar, segurament no tindrem la màquina "reservada" per aquesta tasca i les bateríes potser no aguantin... però poder-se fer si que es pot.

No cal dir que el intervalòmetre aquest també actúa com disparador remot simple.

Encara he de fer proves a fons i fer el muntatge de passar de imatges a video, que és la aplicació típica i tòpica, però té altres possibilitats no menys espectaculars.

martes, 2 de marzo de 2010

Fotografía panoràmica

Un altre experiment de composició. Es tracta de fer una sèrie de diverses fotografies desplaçant la càmera en horitzontal, intentant fer una seqüència de imatges que es podran aliniar una al costat de l'altra. Després, per programa ( naturalment ), es fa l'enganxada de fotos fent la panoràmica.

Una mostra de 9 fotos és aquesta. La foto panoràmica resultant té una amplada de 14.000 pixels.


Les fotos de les quals vaig poder fer el muntage, son aquestes :



És ideal també, posar trípode i moure l'enquadrat i anar fent fotos. Així les fotos queden totes a la mateixa línia horitzontal i es perden menys pixels d'alçada, ja que el programa s'encarrega d'aliniar com pot i per tant, el cel pot quedar fent ones, ja que a part d'aliniar, inclina i torsiona les fotos per fer coincidir les juntes el millor possible. Per exemple :

Aquí es veu clarament el cel deformat per corregir les diferències de perspectiva ( la màquina es desplaça en horitzontal, però girant damunt d'ella mateixa, no unicament desplaçant-se )

El programa crea una sola imatge buscant els punts comuns entre fotos i per tant, deduint el punt de unió de imatges. També tumàtic del tot. Jo utilitzo el programa Hugin, pura filigrana.

lunes, 1 de marzo de 2010

Arxiu o caos ?


Com classifiqueu les fotos ? Carpetes pelades ? alguna petita base de dades. Us explicaré la meva dèria.



I després la Geolocalització, una altre delicatessen.

Tot comença posant en una carpeta de nom aaaa-mm-dd-Tema, les fotos que formen aquell tema en concret. Una carpeta podria ser :

2009-02-28-Roma

Les fotos les renombrem de forma que acabin amb un número consecutiu, que indicarà l'ordre de foto, per exemple :

Roma-0001.jpg, Roma-0002.jpg ... Roma-0112.jpg

Aquestes son les fotos a la mida que dona la càmera, però en un procés en batería, faig còpia en miniatura, de com molt 160 * 160 pixels, aquestes fotos es diuen llavors :

th_Roma-0001.jpg, th_Roma-0002.jpg ... th_Roma-0112.jpg

I llavors ho dono d'alta a la base de dades que ho controla, feta en access :



Tot això ho tinc muntat en un servidor Web, el que dona Windows, l'Internet Information Services ( IIS ) que mitjançant planes web desenvolupades en llenguatge ASP fan el miracle.

Ataquen la base de dades i mostren de forma classificada l'index de temes fotogràfics ( és a dir, les carpetes ), per any i per tema, mostrant les imatges en miniatura i després, la llista de imatges d'una carpeta en miniatura, permetent veure-la a mida de pantalla o resolució nativa, amb un simple clic.

Per posar-hi mapa, de moment agafo el codi HTML que el google maps genera per cada situació de mapa que es visualitza ( inclòs Street view ) i el poso a la base de dades access com una informació més :


Aquest troç de codi HTML s'aplica a la plana web i surt el mapa, totalment operatiu ( zoom, desplaçaments... ) dins de la plana amb les fotos.

Fotografía HDR



La idea general és fer 3 o més fotos a diferent obertura.Un pas per foto. Amb això obtenim diferents "versions" de la mateixa imatge. De més fosca a més clara.

El que queda ara és, per programa, superposar les imatges i ajustar tons i colors.

El programa agafa lo millor de cada imatge. Normalment s'eviten les zones fosques. Per això els núvols surten espectaculars o l'interior de l'habitació es veu perfecte i a la vegada també l'exterior de la finestra.


Jo faig servir el Photomatix per windows. Fàcil de utilitzar, complet, però molt eficaç. Moltes possibilitats, però amb 4 ajustos tens el que vols.

En quant a la càmera, interessa no moure gaire mentres fas les fotos. Ideal disposar de trípode, tot i que el programa també pot aliniar les imatges ell solet. La meva Nikon D80 disposa de la funció Bracketing ( forquillat ) a tres fotos. És a dir, jo apreto 3 cops el disparador i ella ajusta la obertura de forma que cada foto surt a diferent lluminositat. Tumàtic del tot. A les males, si no té aquesta funció, trípode, pols i moure l'obertura 1 pas a cada foto.

És més fàcil del que sembla. Si després converteixes la foto a blanc i negre, també afegeix un pèl de dramatisme a la composició.

GRIP per Nikon D80




Fa poc vaig comprar un grip per la meva Nikon D80.

Un model simple, però efectiu. Simplement té el botó de disparar i les dues rodetes d'ajustos, la frontal i la del darrera.

El tacte bò, el pes contingut. I disparar en vertical és pura delicatessen.
Suporta piles AA o dues bateries. La gestió de les bateries és ideal, va gastant de la que menys càrrega li queda, així la vida de les bateries no s'escurça més de lo desitjable. La càmera indica el percentatge de càrrega de cada bateria.

Us el recomano. El que he comprat és un clònic del Nikon original, el MB-D80. En concret el Phottix BG D80, apte per Nikon D80 o D90, tot i que gasten bateries diferents.

Té detalls molt bons, com la ranura lateral per guardar la tapeta de la batería del cos de la càmera, per que no es perdi.

El grip pot treballar amb una sòla batería i és capaç de diferenciar la dreta de l'esquerra.